Witajcie:) to nasz 100 post :) dziś mamy dla Was dip z
suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, który możecie wykorzystać na
kilka sposobów. Dip jest bardzo aromatyczny, lekko czosnkowy i świetnie
komponuje się z pieczywem. Do tego jest prosty do zrobienia, nie brudzi
się przy nim praktycznie żadnych naczyń, i przyrządza się go
błyskawicznie. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Gotuj i
chudnij".
Składniki:
85g suszonych pomidorów
80g czarnych oliwek bez pestek
4 świeże pomidory
kilka odsączonych kaparów (z zalewy od pomidorów)
1 łyżka oregano
3-4 łyżki zalewy z pomidorów
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Suszone pomidory wyjmij ze słoika i przekrój na mniejsze części, by ułatwić pracę miksera. Oliwki opłucz i przekrój na połówki. Świeże pomidory umyj i grubo posiekaj. Połącz razem: zalewę, oregano, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i cukier.
2. Włóż wszystkie składniki do miksera, zmiksuj i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
3. Dip nadaje się na imprezę jako sos do chipsów/nachosów, ale także jako pasta do smarowania kanapek lub sos do makaronu.
Nasze oceny:
Basia: Ten dip jest przepyszny:) Jeśli ktoś jest fanem suszonych pomidorów tak jak ja, na pewno sos mu zasmakuje:) Moja ocena: 10/10
Julka: Uwielbiam śródziemnomorską pastellę do kanapek, a nasz dip bardzo ją przypomina. Jest idealny do smarowania kanapek. Moja ocena: 10/10.
<3 <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńI gratuluję 100 postu ;)
Też uwielbiam tę Pastellę, mniam ^^. Jakby suszone pomidory nie były takie drogie, to pewnie robiłabym taką co tydzień, skoro ją przypomina :D. A może wypróbujecie dla nas jakiś przepis na domowe suszone pomidory?
OdpowiedzUsuń